Foto: Ashley Van Haeften, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/#

Välkomna ner till Punschverandan! Podcasten där ni lutar er tillbaka för att lyssna till de äldres berättelser om sig själva. Jo för det är dags. Dags att stanna upp i en allt mer tilltagande hets (förvisso med inslag av så kallad mindfullnessresor för 20 000 till Norrland) och lyssna till några som levt och dragit lärdom av sina erfarenheter.

Vi möter varje vecka en ny människa med en ny historia, nya erfarenheter och levnadsöde. Det kan handla om resor bakom järnridån eller upplevelser från det andra världskriget. Men det kan lika gärna vara berättelser från hur berättaren levde rövare på stadens innergårdar på 40-talet eller högg brasved under vintern i Värmlands djupaste skogar.

De äldre sitter på en skatt som är begravd djupt in i det som en gång kallades folkhemmet. Vägen dit är snårig och svårtillgänglig i dagens samhällsklimat men vi har yxat fram en väg åt er till Sveriges skattkamrar. Det enda ni behöver göra är att luta er tillbaka en timme och låta er svepas med på en oförglömlig resa.

Ni hittar berättelserna här i ljudformat tillsammans med bilder på berättarna och saker de vill visa er. Ni hittar oss också på olika podcastappar där ute under namnet Punschverandan. Vad mer kan vi säga?

Välkomna våra fantastiska berättare. Välkomna till Punschverandan!

Redaktionen består av Niklas Gerholm och Stefan Hammarbäck.

Maila oss (red at punschverandan.com) eller ring oss:

Niklas 0707 17 47 30

Stefan 0700 45 50 70

Niklas Gerholm

Niklas har arbetat som säljare och säljcoach, webbredaktör, krönikör och dessutom drivit en större blogg på Aftonbladet. Han har fått en ebok publicerad samt ett rollspel. Idag bloggar han bland annat för siten drivaeget.se. Han har också skapat flera webbplatser för lansering under 2016. Entreprenörskap ligger honom varmt om hjärtat och han är öppen förnya idér och samarbeten. Niklas och Stefan (som lärde känna varandra på sin förra arbetsplats) börjar treva sig fram inom ämnet content marketing och får se vart det leder.

 

14 kommentarer

 1. Vilken bra poddidé!!!
  Hur hittade ni min mamma (Lillemor som ni intervjuade idag den 7/9)? Ser med spänning fram mot intervjun! Kommer den ligga via länk här, eller ”inbakad”? Saknaf ni någon uppgift eller vill komplettera på ett eller annat sätt kan ni mejla mig : )

  • Avsnittet kommer dels ligga på hemsidan och på Itunes från och med nästa torsdag!

  • Hej Marianne! Så roligt att din mor Lillemor är med i ett avsnitt här! Min far Harald Pettersson kommer med sin berättelse inom kort. Jag gick i samma klass som Katarina och jag bodde i det andra radhusområdet 🙂 Ps. Hette då Karin Pettersson

   • Vi är så glada att vi fick träffa Harald.Härlig människa med en spännande historia!
    Avsnittet kommer antagligen läggas ut 3/12.

    Mvh Stefan

 2. Hej Niklas,
  Så kul att mamma Lillemor är med i er poddradio. Som jag förstår så fick ni tips om mamma genom Charlotte på Äldrekontakt. Ser fram emot att höra programmet nästa vecka!

 3. Hej
  Ni har fel namn på Eila. Hon heter inte Lundholm utan Lindholm.
  Ett mycket bra repotage

  Bengt

 4. Anders Karlsson

  Jätte roligt initiativ! Mycket bra inspelat! Jag har själv tillsammans med en vän och i bland själv. Filmat och ljudinspelat intressanta äldre personer i min omgivning. Jag är själv gammal turistbusschaufför och nu bokbusschaufför som gärna åker runt och berättar om min hembygden. Genom att lyssna och prata med dessa fantastiska erfarenhetsbanker får jag mer att berätta. Fortsätt med det ni gör med heder!

  Hälsningar
  Anders

 5. Hej Anders. Vad kul att höra. Ja visst är det fantastiskt. Det här är bland de roligaste vi gjort. Ha det så bra och fortsätt gärna lyssna.

  Med vänlig hälsning
  Niklas & Stefan

 6. Hej. Lyssnade lite på #31 där Per-Erik berättar om IT på 60-talet. Man sa faktiskt datamaskiner på den tiden, Inte datorer. Jag vet, för min far, som fortfarande lever och har hälsan, var en av pionjärerna på rördatorer på 50-talet och jobbade på ADDO på 60-talet. Hålremsor och hålkort har jag vuxit upp med. Ostansade hålkort kunde man ha till mycket… Hålremsorna hängde kvar långt in på 80-talet i Telex-världen, som ju var det smidigaste och effektivaste sättet att koppla upp sig mot utländska kunder och leverantörer för att undvika fel i beställningar. Alla hade telex på den tiden.
  Saknar ett ”ämnesmoln” eller taggning på era inslag. Skulle vilja kunna välja ämne ur ett rubriktänkande eller för att hitta någon som kan berätta t.ex. om självbyggeritrenden på 50-talet när många byggde sin egen TV, etc…. Hälsar Christer i Göteborg

 7. carina carlsson

  Niklas Gerholm och Stefan Hammarbäck, läste om er sida i tidningen kommunal arbetaren och tittade in här, måste säga att denna ide är kanonbra! bra med repotage där äldre får berätta om deras liv !! uppskattat! länkar sidan på fb!

  • Hej Carina, tack så mycket, både för berömmet och att du delar. Vi vill ju såklart få ut dessa härliga historier till så många som möjligt!

   För våran del att det här det enklaste och det roligaste vi gjort. Får träffa så mycket underbara människor med spännande historier och erfarenheter.
   Jag antar att du jobbar inom vården? För i så fall vill jag även tacka dig för det fantastiska jobb du gör!

   Mvh Stefan Hammarbäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *