Förutom att vi älskar att göra den här podden så har vi inlett flera samarbeten för att höja de äldres värde i samhället. Flera av de som vi träffat (och andra som hört av sig till oss) hävdar att de känner sig undanträngda till förmån för det ynrge gardet. Det tycker vi är synd. Därför arbetar Punschverandan med att få ut äldre i samhället.

Seniordagen

Två av våra berättare Madeleine och Ove anordnar varje år Seniordagen – ett jättevent i Kungsan för äldre. Vi är gravt imponerade och var dessutom inbjudna dit i år. Vi träffade massor med spännande personer och kommer, om vi finns kvar om ett år, troligen medverka musikaliskt nästa år. Vi vill vara den som lämnar ett avtryck i era hjärtan.

Sofiaskolan och Punschverandan i samarbete

Onsdagen den 27 januari sjösattes vårt första anti-ålderssegerationsprojekt. Vi lät två av våra berättare träffa två sjuor i Sofiaskolan på Södermalm i Stockholm efter att de lyssnat till våra berättare Sonja och Eila. Sonja gömde ju flyktingar under 50-talet och Eila kom hit som flykting själv under andra världskriget. Idag hjälper de andra barn genom att resa till våra grannländer i öst. Oerhört.

Eleverna frågade läraren redan innan de kom om de fick krama om Eila och Sonja – så stor verkan hade poddarna gjort. De ställde frågor och våra damer både berättade och svarade på alla saker som dök upp. Vi var rörda då vi kom dit och såg eleverna redan i samspråk med dem. De äldre fick möta de yngre. Som vi velat det. Dagens Nyheter har en artikel om det här. Strax efter den gått i tryck ringde en skola och ville ha samma upplevelse. Något måste vi göra rätt. Det här var början.

PS: Bara timmarna efter DN gått ut på morgonen fick vi mejl från flera skolor som ville ha Eila och Sonja! 😀 Och idag fick jag reda på att barnen i Sofiaskolan ville ha adresserna till Sonja och Eila för att de ville skicka hälsningar till barnen i Litauen som Sonja och Eila åker till för att skänka gåvor vilket de gör regelbundet. Jag tänker bryta Jantelagen och säga att hade vi inte gjort det här hade de hälsningarna till de fattiga barnen inte skickats och det är vi förbannat stolta över på ren svenska. Det är sånt vi behöver nu. Tack Sofiaskolan och tack Eila och Sonja.

Unga Klara

Den 25 januari togs ett första spadtag tillsammans med teatersällskapet Unga Klara i ett evenemang som kommer gå av stapeln i mars. Tanken är att vi på ett omfattande sätt ska höja statusen hos de äldre.

På deras tid…

Vi har idag den 6 januari gått med i en större Facebookgrupp som arbetar med äldreomsorg. Vi berättade om oss och frågade om någon i gruppen hade möjlighet att spela upp podden på sitt boende i till exempel ett allrum. Det här är en idé vi haft en tid då vi vet att de äldre tycker det är kul att lyssna till varandra men tyvärr inte har den tekniska kunskapen att gå in på iTunes eller en hemsida. Vi fick en omedelbar respons att man skulle frösöka detta och vi hoppas kunna berätta om vad våra äldre tyckte ute i landet på Facebook eller här.

Att möta de unga

I januari anordnas en träff där en sjundeklassare kommer träffa två av våra berättare efter att ha lyssnat till deras podcast. Vi hoppas det blir ett spännande möte med mycket utbyte och vi kommer återkomma om hur det gick.

Bevarande för eftervärlden

Vi inleder ett samarbete med ett av Sveriges museum för ett bevarande av berättarnas historier för eftervärlden.

Kontakta oss!

Vill ni hitta ett samarbete med oss så lyssnar vi mer än gärna. Vi är på jakt efter finansiella samarbeten eftersom att vi börjar bli beroende av att kunna lägga mer än bara vår fritid på det här projektet. Samtidigt letar vi efter andra sätt att få ut de äldre i samhället så har ni idéer så lyssnar vi. Vi har själv några saker som vi hoppas kunna genomföra 2016. Håll utkik!

Maila oss (red at punschverandan.com) eller ring oss:

Niklas 0707 17 47 30

Stefan 0700 45 50 70